Hankkeet

  • Konserttikeskuksen ja Teatterikeskuksen yhteishankkeessa päiväkoteihin ja kouluihin viedään konsertteja ja esityksiä vuosien 2023–2024 aikana. Päiväkoti- ja kouluesitysten lisäksi hanke tavoittelee myös muita kohderyhmiä, kuten sairaaloita ja palvelukeskuksia.

    Hankkeella halutaan parantaa esittävän taiteen esitysten saatavuutta ja saavutettavuutta sekä lisätä maantieteellistä tasa-arvoa. Esityksiä pyritään suuntaamaan erityisesti kuntiin, joissa lapsille ja nuorille on normaalisti tarjolla vain rajoitetusti kulttuuripalveluita. Hanke vie esittävän taiteen sinne missä lapset ja nuoret ovat: osaksi koulujen ja päiväkotien arkea edistäen lasten ja nuorten mahdollisuutta osallistua korkeatasoisiin esityksiin asuinpaikasta riippumatta.

    Koko hankkeen huikeana tavoitteena on järjestää 900 esitystä ja saavuttaa 140 000 katsojaa ympäri Suomen.

    Hanke toteutetaan Konserttikeskuksen saamalla Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Sen avulla LIVE2 –hankkeen kautta päiväkodeille ja kouluille on mahdollista tarjota esitystoimintaa poikkeuksellisen edullisesti sekä parantaa luovan työn edellytyksiä ja tarjota työtä lukuisille taiteilijoille. Pitkäaikaisena tavoitteena on tuoda ammattilaisten toteuttamat esitykset pysyvämmin osaksi päiväkotien ja koulujen toimintaa ympäri Suomen.

    Hankkeen tuottajana Teatterikeskuksella toimii 1.6.2023 aloittanut Niina Rinta-Opas.

    Lue lisää hankesivulta.

  • Teatterikeskus on mukana toteuttamassa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa IKO - Kulttuurista hyvinvointia ikäihmisille -hanketta. Teatterikeskuksen osatoteutuksissa vuosina 2021-2023 luodaan toimintamalleja esittävän taiteen hyödyntämiseen osana hyvinvoinnin ja terveyden palveluita ja kehitetään toiminnan vaikuttavuuden arviointia ja argumentointia.

    Teatterikeskuksen IKO-sivulla voit tutustua hankkeeseen tarkemmin. Mukana on muun muassa haastatteluja ja asiantuntijetekstejä kulttuurihyvinvoinnista kun ammattitaiteilijat räätälöivät teoksia ikäihmisille.

    Hankekokonaisuutta koordinoi Taiteen edistämiskeskus, jonka lisäksi hankkeessa on mukana Aili-verkosto ja tutkimuksen osalta Cupore.

    Teatterikeskuksen jäsenistä IKO1 -hankkeessa ovat mukana ANTI-festivaali, Myrskyryhmä, Osiris ja Loiske Ensemble, Pistekollektiivi, Sirkus Magenta, Teatteri ILMI Ö, Teatterikone ja Todellisuuden Tutkimuskeskus. Toiminta tapahtuu Espoossa, Seinäjoella, Rovaniemellä, Vantaalla, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Ala-Satakunnassa, Pohjois-Savossa ja Jyväskylässä.

    Tutustu tarkemmin täältä

  • Tuottajien hyvinvoinnin edistämisen hankkeessa vahvistetaan esittävän taiteen vapaan kentän yhteisöjen tuottajien ja tuotannollista työtä tekevien työhyvinvointia koulutusten, työpajojen ja työnohjauksen avulla.

    Hanketta rahoittavat Taike ja Helsingin kaupunki.

Ajankohtaista hankkeissa

Menneet hankkeet

  • Visio-hankkeessa (2015-2016) tutkittiin ja kehitettiin teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisten teattereiden ja ryhmien toimintaa. Hankkeeseen osallistui neljä teatteri- ja orkesterilain ulkopuolista teatteria: Teatteri Telakka, Teatteri Siperia, Rakastajat-teatteri sekä Myllyteatteri. Teatterit kehittivät hankkeessa toimintansa kannalta keskeisiä osa-alueita sekä toimivat hankkeessa toteutettavan tapaustutkimuksen kohteina. Hanketta koordinoi Tutkivan teatterityön keskus asiantuntijakumppaninaan Teatterikeskus ry. Hanketta rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö.

  • Tampereen tutkivan teatterityön keskuksen hankkeessa tuotettiin esitystori.fi -palvelu, jonka tavoitteena oli yhdistää esittävän taiteen tuotantoyhteisöjä ja palveluiden ostajia. Teatterikeskus toimi hankkeen yhteistyökumppanina.

  • Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima TEKIJÄ – Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater -hanke toteutettiin vuosina 2011–2013. TEKIJÄ oli kiinteiden ammattiteattereiden ja teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisten ryhmien kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke. TEKIJÄ-hankkeen päärahoittajana toimi Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen ESR-kehittämisohjelma, ja yhteistyökumppaneina Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry, Baltic Circle (Q-Teatteri ry) sekä Luova Tampere -kehittämisohjelma.

  • Oskarit -hanke oli Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena oli käynnistää laaja yhteistyö koulujen kanssa lapsille ja nuorille suunnatun esitystoiminnan saavuttavuuden parantamiseksi. Hanke siirtyi Teatterikeskukselta toimintaa varten perustetulle uudelle yhdistykselle. Sen toiminta päättyi kuitenkin nopeasti rahoitusvaikeuksiin.

  • TaiTo-hankkeessa kehitettiin ja profiloitiin pienten ammattiteattereiden toimintaa ja palveluita niiden työllistämismahdollisuuksien parantamiseksi. Taito-hanke oli Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima hanke, jonka yhteistyökumppanina toimi Teatterikeskus. Hankkeessa edistettiin Teatterikeskuksen jäsenyhteisöjen toimintaa.

  • T7 Teatteriorganisaation toiminta-alustan, palvelurakenteiden ja saavutettavuuden kehittämishanke (TAITO-Hanke) 2013-2014

Yhteistyössä

  • Floor is Ours! Puuttumisen kulttuurin kehittäminen esittävän taiteen työpaikoilla -tutkimushanke tuottaa tietoa alan työturvallisuudesta. Samalla kehitetään keinoja ehkäistä epäkohtia ja edistää niihin puuttumista. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos ja yhteistyötahot.

  • LIVE-hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Teatterikeskuksen, Sirkuksen tiedotuskeskuksen, Tanssin tiedotuskeskuksen ja Konserttikeskuksen yhteishanke, jonka tavoitteena on edistää lapsille suunnatun esitystoiminnan saavutettavuutta.

  • Freet2030 hanke on Teatteri- ja medialan ammattijärjestö Teme ry:n koordinoima ja yhdessä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa toteuttama hanke, jossa tutkitaan ja kehitetään freelancer-muotoisen työn toimintamalleja.

  • Työn näyttämö on forumteatteriesitys, jonka yleisönä ovat teatterialan ammattilaiset. Se tuo kollegiaaliseen käsittelyyn kokemuksia teatterista paikkana ja kysyy, millaiset seikat tukevat tai estävät hyvää ja rakentavaa vuorovaikutusta teatterityössä. Projektin asiantuntijatukena toimivat Draamaräätälit, Suomen teatterit, Teatterikeskus ja Teatterin tiedotuskeskus TINFO.

  • Tutkimushankkeessa selvitettiin esittävien taiteiden alan turvallisuusjohtamisen ja -kulttuurin tilaa ja kehittämistarpeita sekä kehitettiin käytännön menetelmiä, joilla turvallisen työskentelyn kulttuuria voitaisiin edistää.