Esittelyssä Sirkus Magenta: Kotisirkus – sosiaalista sirkusta ikääntyneille television ja lähiohjauksen välityksellä

Kotisirkus – sosiaalista sirkusta ikääntyneille television ja lähiohjauksen välityksellä

sirkusmagenta vanhustenviikko1 2

Kuva: KotiTV

Sirkus Magenta tukee Kotisirkus-hankkeessa ikääntyneiden osallistumista kulttuuri- ja liikuntatoimintaan omassa kodissa ja sen lähialueilla. Sosiaalisessa sirkuksessa yhdistyy taidetoiminta ja luova liikkuminen. Sirkus tuo iloa, herättelee luovuutta, aktivoi liikkumaan ja kannustaa yhdessä tekemiseen. Tavoitteenamme on lisätä ikääntyvien henkistä ja fyysistä hyvinvointia, osallisuutta ja vuorovaikutusta. Kotisirkus tukee Kansallisen ikäohjelman tavoitteiden mukaisesti ikääntyvien toimintakykyä, lisää asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä ja hyödyntää olemassa olevaa ikäteknologiaa. Hankkeen kohderyhmänä ovat itsenäisesti asuvat yli 65-vuotiaat Itä-Helsingissä ja ympäri Suomen. Tavoitamme kohderyhmän kumppaneidemme laajojen verkostojen avulla.

Yhteistyökumppaneitamme ovat maailman ensimmäinen geriatrinen televisiokanava KotiTV, Laajasalon ja Roihuvuoren palvelukeskukset (Helsingin kaupunki), sekä molempien alueiden Naapuruuspiirit. Sirkusjumppaa on kuvattu ja esitetty kanavalla seitsemän kesä- ja syysteemaisen jakson verran, ja uusien talvijaksojen kuvaukset on sovittu marraskuulle. Kehitämme kumppaneiden kanssa uudenlaisia kulttuurisen kuntoutuksen tapoja hyödyntäen osapuolten monipuolista ammattiosaamista sekä yhdistellen etä- ja lähiopetusta. Ensimmäinen ikäihmisten avoin sirkusryhmä kokoontuu Laajasalon kirkolla loka-marraskuussa.

Olemme saaneet Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta rahoitusta Kotisirkus -hankkeelle vuoden 2022 maaliskuun loppuun asti. Teatterikeskuksen ja Taiken kanavoiman sosiaali- ja terveysministeriön kansallisen ikäohjelman (IKO) rahoituksen turvin voimme jatkaa Kotisirkus-hanketta vuoden 2022 loppuun asti.

Magenta pienIMG 9721

Kuva: Silja Kyytinen

 

Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille -hankkeessa on mukana useita taideyhteisöjä: Anti Festivaali, Myrskyryhmä, Osiris Teatteri ja Loiske Company, Piste Kollektiivi, Sirkus Magenta, Teatteri Ilmi Ö, Teatterikone ja Todellisuuden Tutkimuskeskus. IKO - kulttuurihyvinvointia ikäihmisille hankkeessa ikäihmisten hyvinvointia tuetaan taiteen avulla. Samalla edistetään taiteen saavutettavuutta parantavaa, räätälöityä toimintaa, jolla on pitkäaikainen asema erityisesti kotona-asuvien arjessa.
IKO- kulttuurihyvinvointia ikäihmisille on STM:n rahoittama hanke, jota toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus, Teatterikeskus ja sen jäsenyhteisöt, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Aili-verkosto.

Seuraa ja tutustu Teatterikeskuksen jäsenyhteisöjen toteuttamia kulttuurihyvinvointipalveluja täällä.