Hankkeet ja projektit

Suunnitteilla ja käynnissä olevat hankkeet

 

Tulevaisuuden tekijät - Suomalaisen ryhmämuotoisen teatterin historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Kolmivuotisen projektin tavoitteena on muuttuvien ja kehittyvien ammattiteatteriyhteisöjen tutkiminen sekä merkittävän suomalaisen teatterihistoriallisen materiaalin kokoaminen. Projektissa tutkimus- ja selvitystyön pohjalta toteutetaan kirjallinen historiikki ryhmämuotoisen ammattiteatterin ja Teatterikeskuksen historiasta ja nykypäivästä. Projektissa kerätään myös materiaalia vuonna 2021 Teatterimuseossa toteutettavaan kokoelmanäyttelyyn 50-vuotisesta ryhmämuotoisesta teatterikentästä ja sen muuttuvista yhteisöistä. 

Rahoituslain ulkopuolisen esittävän taiteen kentän kehittämishanke 2019–2021

Teatterikeskus ry käynnistää vuonna 2019 kolmivuotisen kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on tukea rahoituslain ulkopuolisen esittävän taiteen kentän toiminnallista ja taiteellista kehitystä, saattaa uusia esittävän taiteen toimijoita edunvalvonnan piiriin ja luoda genrerajat ylittävä yhteinen ääni niin sanotulle vapaalle kentälle.

Kehittämishankkeen tavoitteena on vahvistaa edunvalvontaa eli tuoda lisää toimijoita Teatterikeskuksen jäseniksi, yhteisen edunvalvonnallisen äänen luomiseksi. Pelkästään vapaan kentän teattereita ilman edunvalvontaa on arviolta yli 100 toimijaa ja esimerkiksi esitys- ja performanssitaiteen, naamio- ja nukketeatterin, musiikkiteatterin sekä tanssin ja sirkuksen piirissä olisi myös tarvetta vahvemmalle edunvalvonnalle.

Hankkeen aikana Teatterikeskuksen omaa organisaatiota muutetaan tasa-arvoisemmaksi niin että eri genrejen toimijoiden ääni tulee paremmin kuulluksi järjestön päätöksenteossa.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on vapaan kentän toimijoiden toiminnallisen ja taiteellisen kehityksen tukeminen. Tässä toimenpiteinä on toimijoiden rakenteisiin ja taiteellisiin kysymyksiin liittyvien haasteiden kartoittaminen ja kahden erillisen koulutuskokonaisuuden luominen sekä toiminnallisen että taiteellisen kehityksen tueksi.

Hankkeen tavoitteena on myös asiantuntijatiedon tuottaminen vapaasta kentästä ja kentän toiminnan ja tavoitteiden nostamien näkyväksi ja julkiseen keskusteluun. Hankkeen toteuttamiseksi Teatterikeskus hakee korotusta ministeriön myöntämään toiminta-avustukseen sekä säätiörahoitusta. Järjestö panostaa hankkeeseen myös omia resurssejaan vuosina 2019–2021.

 

Lisätietoja hankkeista: toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 045-2085220.