Jakotilaisuudet

Vuonna 2016 palkinto oli osa teatterialan Thalia-juhlaa, joka järjestettiin 14.3. Espoon Kaupunginteatterissa. Palkinnon sai porilaisen Rakastajat-teatterin johtaja, näyttelijä Angelika Meusel.

Palkinnonsaajat

2018  Kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Silvia Modig ja Sanna Lauslahti. Avarakatseisuudesta, asiantuntevuudesta ja aloitteellisuudesta taiteilijoiden työskentelyolosuhteiden kehittämisessä, sekä rohkeudesta viedä eteenpäin taiteen kentältä tulevaa viestiä.

2017  Universumin International Story Sharing Café -tapahtuma ja sen työryhmä. 

2016  Rakastajat-teatterin johtaja, näyttelijä Angelika Meusel. Pitkästä ja merkityksellisestä urasta rahoituslain ulkopuolisella teatterikentällä.

2015  Näyttelijä Marc Gassot.

2014  Palkintoa ei jaettu.

2013  Jeminan monta elämää -esityksen työryhmä. Palkinnon saajan valitsi ohjaaja Susanna Kuparinen.

2012  Ohjaaja Susanna Kuparinen Eduskunta-esityksestä. Palkinnon saajan valitsi teatteritutkija Riitta Seppälä.

2011  Ohjaaja Hannele Martikainen. Palkinnon saajan valitsi teatterinjohtaja-taiteilija Anna Veijalainen.

2010  Ohjaaja, käsikirjoittaja, esiintyjä Eino Saari. Merkittävästä yhteiskunnallisesti kantaaottavasta ja osallistuvasta teatterityöstä Kajaanissa.

2002  Uuden kotimaisen draaman tekstihautomot KOM-teksti ja Labbet. Palkinnon jakoi Teatteri-lehti.

2000  Rajat’on-tanssiyhteisö. Olotila-nykytanssi esityksestä, jossa esiintyjinä sekä vammaisia että ei-vammaisia tanssijoita.

1997  Säveltäjä Heikki Laitinen ja ohjaaja Esa Leskinen. Saumattomasta, harmonisesta ja vahvasta yhteistyöstä, joka yhdistää musiikin ja ohjauksen.

1996  Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Kristian Smeds. Vahvoista, rikkaista sekä omaleimaisista aikaa ja yhteiskuntaa puhuttelevista esityksistä.

1995  Tanssiteatteri Minimi. Pioneerityöstä tanssin alueella.

1994  Ravintola Kaksi Kanaa.

1992  Näytelmäkirjailija-ohjaaja Esa Kirkkopelto. Uusista aikaa ja yhteiskuntaa kommentoivista ja tulkitsevista näytelmäteksteistä ja niiden rikkaista näyttämötoteutuksista.

1991  Q-teatteri ja Inarin kunnan kulttuurilautakunta.

1990  Musta Rakkaus -ryhmä. Mm. taiteellisesta tinkimättömyydestä, ohjelmistoajattelun syvyydestä, moniulotteisista, vetoavista ja intensiivisistä tekstitulkinnoista.

1988  Laura Jäntti, Juha Malmivaara ja Tiina Makkonen.

1986  Teater Mars.

1984  Näyttelijä Eila Halonen. Huojuvan Talon Lea Markun roolista Lappeenrannan Kaupunginteatterissa.

1981  Teatteri Drom, uusi mustalaisteatteri. Oman kulttuuriperintönsä haltuun ottamisesta ja sen esiin nostamisesta taiteen keinoin.

1980  Jussi Kylätaskun Maaria Blomma kuunnelma-näytelmän Radioteatterissa toteuttanut työryhmä.

1979  Teatteriohjaaja Jouko Turkka. Tuntemattoman sotilaan ja Viisaan neitsyen ohjauksista.

1978  Teatteriohjaaja Arto af Hällström. Keskustelun virittämisestä.

1977  Peter von Bagh ja Pekka Milonoff. Teatterikirjasta.

Koulutukset

Tuottajapäivä

Keskiviikkona 7.11.2018 klo 9-15
Teatterikulman Komedia-sali, Meritullinkatu 33, Helsinki.

Tervetuloa mukaan Teatterikeskuksen ja Suomen Teatterit ry:n yhteiseen tuottajapäivään ke 7.11. Teatterikulmaan, Helsinkiin.
Tule tapaamaan vanhoja tuttuja, verkostoitumaan uusien ihmisten kanssa ja pohtimaan yhdessä esittävän taiteen tuottajan monipuolista työnkuvaa.

Ohjelma:

klo 9.00 Aamukahvia ja vapaata seurustelua

klo 9.30 Taiteen ja kulttuurin apurahat - vaikuttavat hakemukset
Veli-Markus Tapio, erityisasiantuntija, Suomen Kulttuurirahasto

klo 10.30 “Olisinpa tiennyt…” - mitä olen oppinut työssäni tuottajana
Maiju Talvisto, artistituotannon vastaava, Flow Festival
Hinriikka Lindqvist, toiminnanjohtaja, Ruska Ensemble

klo 12.00 Lounas (omakustanteinen)

klo 13.00 Tuottajan työtehtävät - lyhyt alustus aiheeseen
Kaisa Paavolainen, Teatterikeskus

klo 13.15 Tuottajan silpputyö, ajanhallinta ja työssä jaksaminen
Outi Järvinen, tuottaja, Arts Management Helsinki

klo 14.15 Tuottajan työtehtävät - keskustelu jatkuu
Kaisa Paavolainen, Teatterikeskus

klo 14.45 Lopetus

Ilmoittaudu tuottajapäivään viimeistään ma 29.10. täyttämällä lomake:
https://goo.gl/forms/ezYyQA4lB97Q38WS2 tai sähköpostitse osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Osallistumismaksu (sis. aamukahvin):
Teatterikeskuksen jäsenteattereiden edustajille 25 € / henkilö
Suomen Teatterit ry:n jäsenteattereiden edustajille 50 € / henkilö.
Laskutetaan teattereilta koulutuksen jälkeen.

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN!

Jäsenpalvelut

Teatterikeskuksen jäsenpalvelut


Teatterikeskus on ryhmämuotoisten ammattiteattereiden ja esittävän taiteen ryhmien edunvalvontajärjestö, jonka jäsenenä on sekä ns. vapaan kentän ryhmiä että vos-teattereita. Tarjoamme jäsenistöllemme edunvalvonnan ja kulttuuripoliittisen vaikuttamisen lisäksi muita monipuolisia palveluita.

Palvelut ja edut jäsenteattereille:


LAKIMIESPALVELU 


Teatterikeskus tarjoaa yhteistyössä Suomen Teatterit ry:n kanssa lakimiespalvelua jäsenteattereille. Jäsenteatterit voivat ottaa yhteyttä Suomen Teatterit ry:n lakimieheen esimerkiksi sopimus- tai tekijänoikeusasioissa sekä muissa lainopillisissa kysymyksissä. Suomen Teatterit ry:n lakimies Leevi Mentula, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040 521 8319.

TEATTERIKORTIT

Teatterikeskuksen kautta jäsenteatterit voivat tilata henkilökunnalleen Teatterikortit. Teatterikortilla pääsee katsomaan esityksiä edullisella ammattilaishinnalla useimmissa suomalaisissa ammattiteattereissa. Päivitetyt Teatterikorttiedut näet Suomen Teattereiden sivuilta. Teatterikortti-hakemuksen voit ladata tästä.

TEATTERIJOUKKO-LEHDEN JÄSENHINNAT


Ryhmämuotoisten ammattiteattereiden ohjelmistolehti Teatterijoukko ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Teatterijoukko-lehdessä ilmoittaminen on jäsenille 50–100 € halvempaa riippuen ilmoituksen koosta. Lisäksi jäsenteatterit saavat mahdollisuuden varata etu- tai takakannen tilan ennen ei-jäseniä.

MEDIASEURANTAPALVELU

Teatterikeskus tarjoaa jäsenteattereilleen edullista mediaseurantapalvelua sekä printti- että digitaalisessa mediassa. 

KOULUTUKSIA JA TAPAAMISIA JÄSENISTÖLLE 


Teatterikeskus tarjoaa jäsenteattereilleen koulutuksia ja tapaamisia, verkostoitumista ja vuorovaikutusta. Pienille yhteisöille kollegoiden tapaamisesta ja yhteistyöstä on valtavasti iloa ja apua omaan toimintaan.

VIESTINNÄLLISTÄ TUKEA


Jäsenteatterit saavat säännöllisesti näkyvyyttä Teatterikeskuksen kanavissa (mm. sosiaalinen media, nettisivut), mutta myös tarvittaessa apua ja tukea oman viestinnän ja markkinoinnin kehittämiseen.

HANKKEET

Teatterikeskus käynnistää säännöllisin väliajoin erilaisia hankkeita, joissa kehitetään esimerkiksi teattereiden toimintaedellytyksiä tai tuotantoprosesseja eteenpäin. Osallistujat näihin hankkeisiin valitaan aina Teatterikeskuksen jäsenteattereiden joukosta.

ULKOPUOLINEN ARVIOIJA JA KESKUSTELIJA

Teatterikeskuksen toiminnanjohtaja on jäsenteattereiden käytettävissä kaikenlaisissa tilanteissa ulkopuolisena arvioitsijana, kehittäjänä, sparraajana tai keskusteluapuna. Lisäksi jäsenteatterit voivat kysyä esimerkiksi apua esimerkiksi apurahakemusten tai muiden virallisten tekstien läpilukuun ja korjaukseen.

Meille Teatterikeskukseen voit soittaa, missä asiassa tahansa. Jos emme osaa vastata kysymykseesi, niin otetaan yhdessä selvää!

Teatterikortti-, mediaseuranta-, ja Teatterijoukko-palveluista vastaa järjestösihteeri: sihteeri (at) teatterikeskus.fi p. 045 152 4719.
Muista jäsenpalveluista vastaa toiminnanjohtaja: info (at) teatterikeskus.fi, p. 040 731 3655.

Hankkeet ja projektit

Suunnitteilla ja käynnissä olevat hankkeet

 

Tulevaisuuden tekijät - Suomalaisen ryhmämuotoisen teatterin historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Kolmivuotisen projektin tavoitteena on muuttuvien ja kehittyvien ammattiteatteriyhteisöjen tutkiminen sekä merkittävän suomalaisen teatterihistoriallisen materiaalin kokoaminen. Projektissa tutkimus- ja selvitystyön pohjalta toteutetaan kirjallinen historiikki ryhmämuotoisen ammattiteatterin ja Teatterikeskuksen historiasta ja nykypäivästä. Projektissa kerätään myös materiaalia vuonna 2021 Teatterimuseossa toteutettavaan kokoelmanäyttelyyn 50-vuotisesta ryhmämuotoisesta teatterikentästä ja sen muuttuvista yhteisöistä. 

Rahoituslain ulkopuolisen esittävän taiteen kentän kehittämishanke 2019–2021

Teatterikeskus ry käynnistää vuonna 2019 kolmivuotisen kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on tukea rahoituslain ulkopuolisen esittävän taiteen kentän toiminnallista ja taiteellista kehitystä, saattaa uusia esittävän taiteen toimijoita edunvalvonnan piiriin ja luoda genrerajat ylittävä yhteinen ääni niin sanotulle vapaalle kentälle.

Kehittämishankkeen tavoitteena on vahvistaa edunvalvontaa eli tuoda lisää toimijoita Teatterikeskuksen jäseniksi, yhteisen edunvalvonnallisen äänen luomiseksi. Pelkästään vapaan kentän teattereita ilman edunvalvontaa on arviolta yli 100 toimijaa ja esimerkiksi esitys- ja performanssitaiteen, naamio- ja nukketeatterin, musiikkiteatterin sekä tanssin ja sirkuksen piirissä olisi myös tarvetta vahvemmalle edunvalvonnalle.

Hankkeen aikana Teatterikeskuksen omaa organisaatiota muutetaan tasa-arvoisemmaksi niin että eri genrejen toimijoiden ääni tulee paremmin kuulluksi järjestön päätöksenteossa.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on vapaan kentän toimijoiden toiminnallisen ja taiteellisen kehityksen tukeminen. Tässä toimenpiteinä on toimijoiden rakenteisiin ja taiteellisiin kysymyksiin liittyvien haasteiden kartoittaminen ja kahden erillisen koulutuskokonaisuuden luominen sekä toiminnallisen että taiteellisen kehityksen tueksi.

Hankkeen tavoitteena on myös asiantuntijatiedon tuottaminen vapaasta kentästä ja kentän toiminnan ja tavoitteiden nostamien näkyväksi ja julkiseen keskusteluun. Hankkeen toteuttamiseksi Teatterikeskus hakee korotusta ministeriön myöntämään toiminta-avustukseen sekä säätiörahoitusta. Järjestö panostaa hankkeeseen myös omia resurssejaan vuosina 2019–2021.

 

Lisätietoja hankkeista: toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 045-2085220.