Kirje sivistys- ja tiedejaostolle

 Helsingissä 15.10.2024

Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry:n lausunto sivistys- ja tiedejaostolle HE 109/2024 vp Hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

Kiitämme sivistys- ja tiedejaostoa mahdollisuudesta lausua hallituksen esityksestä vuoden 2025 talousarvioksi. Esittävän taiteen vapaan ammattikentän näkökulmasta talousarviossa esitetyt leikkaukset opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan lisäävät työttömyyttä, johtavat yhteisöjen alasajoihin ja vaarantavat koko alan toimintaedellytykset. Leikkaukset eivät pelkästään lopeta työpaikkoja, vaan murentavat kulttuuripalvelujen saavutettavuutta ja uhkaavat katkaista monien nuorten ja ammattitaiteilijoiden urakehityksen sekä estävät uusien tekijöiden pääsyn kentälle. Pitkällä aikavälillä nämä toimet voivat johtaa taiteilijayhteisöjen katoamiseen ja kulttuurialan peruuttamattomaan taantumiseen.

Teatterikeskus eli Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry edustaa rahoituslain ulkopuolista kenttää, jossa toimii noin 100 ammattilaisyhteisöä ja 3 500 taiteen ammattilaista. Yhteisöt tavoittavat vuosittain lähes miljoona katsojaa, ja ne toimivat monipuolisesti eri taiteenlajien, kuten esitystaiteen, musiikkiteatterin, nukketeatterin, oopperan, puheteatterin, sirkuksen, tanssin ja soveltavan taiteen parissa. Yhteisöt toimivat Hangosta Kittilään ja palvelevat eri yleisöjä ympäri Suomen.

Esittävän taiteen vapaalta kentältä ollaan leikkaamassa 33,1 % (3,1 milj. €). Tästä leikkauksesta suurin osa tulee VOS-rahoituksen kanssa samalta momentilta, ja on siksi jäänyt julkisessa keskustelussa varjoon. Vaikka leikkaukset jaettaisiin tasaisesti Taiteen edistämiskeskuksessa eri taiteenalojen välillä, tämä tarkoittaisi silti edelleen liiallista 19 % (1,8 milj. €) leikkausta esittävän taiteen vapaalta kentältä.

Lukuun on päädytty:

  • laskemalla mikä olisi sirkuksen, tanssin ja teatterin osuus edeltävien vuosien avustusosuuden perusteella näihin kohdistuva osuus momentilla 29.80.31 kehittämisavustuksiin kohdistuvasta leikkauksesta (3 milj. €)

  • laskemalla sirkuksen, tanssin ja teatterin osuuden Taiteen edistämiskeskuksen leikkauksista olettaen, että Taiteen edistämiskeskus kohdentaa leikkaukset tasaisesti kaikkien niiden taidealojen kesken, joita se avustaa.

Vapaan kentän ketterät toimijat tuottavat uudenlaisia taidemuotoja ja kansainvälisestikin kiinnostavia esityksiä, jotka eivät ainoastaan rikastuta taidekenttää, vaan toimivat myös inspiraationa ja uusien toimintamallien kokeilualustoina suuremmille teattereille. Ilman vapaan kentän innovatiivista ja elinvoimaista toimintaa suuret VOS-laitokset eivät pystyisi uudistumaan ja säilyttämään yhteyttään nykyajan yleisöön. Suurempien teattereiden ohjelmisto tavoittaa laajan yleisön ja tarjoaa vakaat työllistymismahdollisuudet teatterin työntekijöille. Vapaan kentän leikkaukset iskevät kuitenkin erityisesti nuoriin ammattilaisiin.

Vapaan kentän toiminta on olennainen osa kulttuuripolitiikan tavoitteiden saavuttamista. Siellä edistetään taiteen monipuolisuutta, uusien sisältöjen kehittämistä ja kulttuurin elinvoimaisuutta. Leikkaukset estävät näiden tavoitteiden toteutumisen ja heikentävät koko taidekentän kehitysmahdollisuuksia. Monet vapaan kentän toimijat joutuvat lopettamaan toimintansa rahoituksen puutteen vuoksi. Pitkällä aikavälillä se lamauttaa koko suomalaisen taidekentän kehittymisen.

Vapaalla kentällä ei yksinkertaisesti ole mistä leikata. Toiminta on jo nyt hiottu äärimmäisen tehokkaaksi, joten pienetkin leikkaukset heikentävät välittömästi taiteilijoiden työehtoja ja vähentävät esityksiä. Vapaan kentän leikkaukset kasvattavat sosiaaliturvan ja työttömyyden kustannuksia. Esittävän taiteen vapaan kentän rahoitusta on leikattu systemaattisesti jo vuodesta 2023 lähtien. Ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa, esityksiä on jouduttu vähentämään, ja projekteihin ei pystytä enää panostamaan niiden vaatimaa aikaa. Liian suuri osa ajasta kuluu perustoiminnan rahoituksen varmistamiseen, mikä on suoraan pois itse taiteen tekemisestä ja kehittämisestä.

Kun vapaan kentän toiminta supistuu, erityisesti pienemmillä paikkakunnilla ja alueilla järjestettävien esitysten ja kulttuuritapahtumien määrä vähenee. Myös kuluttajalle ja kunnalle hinta tulee kasvamaan. Tämä heikentää kulttuurin saavutettavuutta ja kulttuuripalvelujen saatavuutta ympäri maata.

Taiteen tulevaisuus Suomessa riippuu siitä, miten onnistumme suojelemaan esittävän taiteen vapaan kentän monimuotoisuutta ja varmistamaan sen elinvoimaisuuden.

Toivomme, että sivistys- ja tiedejaostoa ottaa edellä kertomamme asiat huomioon käsitellessään talousarvioesitystä ja että eduskunta peruu taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset vuodelta 2025.

 

Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry:n puolesta,

Anu Karanto

vt. toiminnanjohtaja

anu.karanto@teatterikeskus.fi

p. 0451524719

 

Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry (ent. Teatterikeskus) on vuonna 1971 perustettu esittävän taiteen vapaan kentän ammattiorganisaatioiden edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tehtävänä on edustaa esittävän taiteen vapaan kentän ammattilaisyhteisöjä valtakunnallisesti ja edistää̈ taiteellisen toiminnan edellytyksiä̈ alalla.

Seuraava
Seuraava

Ammattilaisten ääni kuuluviin!