Esittävien taiteiden paikka on Työ- ja elinkeinoministeriön strategian keskiössä – ei sen katveessa!
Annoimme lausunnon Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan toimijoiden strategiset painopisteisiin, toimialoihin ja osaamiskeskittymiin.
Mitä riskejä ja/tai mahdollisuuksia näette siinä, että ministeriö ja sen hallinnonalan toimijat valitsevat selkeitä painopistealueita toiminnan vaikuttavuuden tehostamiseksi?
Selvityksestä puuttuu erityisesti TKI-intensiivinen kasvuala, perusteollisuuden muoto esittävät taiteet (ks. juuri lausuntokierroksella ollut kulttuuripoliittinen selonteko) sekä PAM:n lausunnossa mainitut palvelualat. Juuri tällä hetkellä tässä pitkälti strategisiksi painopisteiksi nimetään vain jo olemassaolevia ja jo paljon tuettuja aloja.
Jos ministeriö ja hallinnonalan toimijat keskittävät rahoituksen ja tuen ensisijaisesti vanhoihin, ennestään paljon tuettuihin aloihin (kuten teknologia- ja lääketeollisuus), monimuotoisuuden ja innovaatioiden potentiaali supistuu. Tämä voi pitkällä aikavälillä heikentää talouden sopeutumiskykyä ja kestävyyttä, kun riippuvuus rajoittuneista sektoreista kasvaa.
Tällä hetkellä esimerkiksi kulttuurialalle ei ole suunnattu alan rakenteet huomioivia saavutettavia kehittämisrahoja. Nykyinen taiteen valtionrahoitus saavuttaa vain joitain prosentteja kasvupotentiaalistaan, koska perusrahoitus laahaa muita aloja niin paljon jäljessä. Kulttuurialan ja esittävien taiteiden heikko rahoitus ja huomioimattomuus estävät niiden täysimittaisen kasvun ja vaikuttavuuden. Nämä alat tarjoavat poikkeuksellisen työllistävän vaikutuksen sekä tärkeän osan hyvinvoinnista ja henkisestä kestävyydestä, mutta painopisteiden yksipuolinen kohdistaminen muihin aloihin voi johtaa näiden resurssien vajaakäyttöön.
Laajentamalla painopisteitä siten, että ne kattavat perinteisen teollisuuden lisäksi myös pienipäästöiset, korkean työllistävän vaikutuksen ja hyvinvointivaikutuksia omaavat alat, ministeriö voisi varmistaa paremman vaikuttavuuden ja resurssien jakautumisen.
Mitkä ovat mielestänne kriittisimmät (esim. kolme) painopistealueet, joihin TEM:n hallinnonalan toimijoiden tulisi erityisesti kohdentaa palvelu- ja rahoitustarjontansa?
Kulttuurillinen ja henkinen huoltovarmuus ja sen ylläpito. Työvoimapainotteinen perusteollisuus kuten esittävät taiteet, palvelualat ja hyvinvointipalvelut. Pienten päästöjen alat kuten juuri edellämainitut.
Puuttuuko ehdotuksesta joitain keskeisiä painopistealueita Suomen osaamisen, vahvuuksien ja globaalin kysynnän näkökulmasta, johon TEM:n hallinnonalan tulisi keskittää tekemisensä huomioituna vallitseva geopoliittinen tilanne?
Taidevienti puuttuu kokonaan, samoin kansainvälisesti houkutteleva kulttuuri jota tullaan katsomaan ulkomaita myöten.
Onko teidän arvionne mukaan tunnistettavissa merkittävää katvealuetta julkisten toimijoiden palvelu- ja rahoitustarjonnassa (suhteessa esimerkiksi kilpailijamaiden vastaavaan tarjontaan)? Jos, niin minkälainen rahoitusinstrumentti tai palvelumuoto puuttuvat?
Katvealueena ovat alat, joihin panostuksella on lähes 100% työllistävä vaikutus vaikka katteet jäävätkin pienemmiksi. Esittävät taiteet on esimerkiksi tällainen ala. Toisena katvealueena ovat yhteisomistajuudessa olevat yhteisöt kuten yhdistykset, jotkin osakeyhtiöt ja osuuskunnat, joiden tarkoituksena on yleensä pitkälti työllistää ihmisiä eikä niinkään tuottaa voittoa. Esittävien taiteiden alalla on erityisen paljon tämän tyyppisiä yhteisöjä.
Alojen, joilla on hyvinvointivaikutus tai itseisarvo (esimerkiksi kulttuuri tärkeimpänä) on hyvä huomioida mittareita pohdittaessa. Tällaisille aloille pitäisi varmistaa sopivia rahoitusinstrumentteja, joissa tuoton sijasta laskettaisiin arvo esimerkiksi ihmisten kohtaamiselle, teosten rakentamiselle, taiteelliselle laadulle, kansainväiselle viestinnälle, tekijänoikeuksien alaista hidasta tuottoa, rakennetaan henkistä huoltovarmuutta yms. Ainakin aikaisemmin rahoitusinstrumenttien ainoana mittarina on ollut perinteisesti se että liiketoiminta tuottaisi mahdollisimman paljon rahaa eikä tällaisia moninaisempia tavoitteita ole mahdollista sisällyttää hakemuksiin.
Erityisesti luovalla alalla voisi olla tärkeä rooli TEM:n toiminnassa OKM:n toiminnan lisäksi: OKM:n tavoitteena on kuitenkin tuottaa uudenlaista, saavutettavaa taidetta ja ylläpitää taiteen elinvoimaisuutta. TEM olisi johdonmukaisempi paikka tukemaan taiteen työllistämisvaikutuksia, innovaatiopotentiaalia, vientiä ja (alalle tyypillistä) kasvua.
Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry (Teatterikeskus)