Miksi odotan jo ensi kesää?

LainSuojattomat -festivaali asettuu Iisalmeen.

Kaupunki totuttelee kesän lämpöön. Torille kerääntyy ihmisiä. Tiedossa on elävää taidetta todellisilta esittävän taiteen mestareilta: jatsia, sirkusvoimailua, nykytanssia, lapsille sammakkojen seikkailuja ja paljon muuta.

Maalaisidyllinen kartano on historiallisesti jännittävä jo itsessään, saati silloin kun sen tupa täyttyy poikkeuksellisista ja häikäisevistä elämäntarinoista, jotka ovat meinanneet jäädä historiankirjojen reunamerkinnöiksi. Voin oppia, samaistua ja kanssaelää samaan aikaan.

Välillä voin piipahtaa kirjastoon rauhoittumaan ja kuuntelemaan lukudraamaa. Lukudraama tarkoittaa esitystä, jossa keskitytään erityisesti tekstiin. Näyttelijät lukevat näytelmän, eläytyen mutta paikoillaan. Katsoja voi keskittyä kuulemaan.

“Unohtumatonta, vaikka mahdotonta tallentaa.”

Esitysten täyteinen ilta kohosi karnevaalin riemuun dragtaiteilijan hyppysissä. Diivallinen karisma täytti koko ravintolan – kevyttä, kuplivaa, hauskaa mutta tosissaan. Tässä on kesä parhaimmillaan, ajattelin kävellessäni majapaikkaani kesäyössä. Unohtumatonta, vaikka mahdotonta tallentaa. Hetkessä elämistä ja myötäelämistä. Ajankohtaista, vavahduttavaa, rentouttavaa ja haastavaa niissä rajoissa, joissa katsojana haluan eläytyä.

LainSuojattomat -festivaali: Pola Ivanka show.

LainSuojattomat -festivaali on vakiintunut vapaan kentän esittävien taiteiden juhla. Se saapui viime kesänä Iisalmeen, pidettyään kotipaikkanaan Poria vuosien ajan. Nyt on varmistunut, että festivaali palaa ensi kesänä samaan aikaan 6.-9.6.2024. Paras laittaa se jo kalenteriin.

“Vapaa kenttä on usein se paikka, jossa uudet liikkeet ja trendit syntyvät.”

Älkää huoliko, lainsuojattomuudessa ei ole kyse rikollisesta vallankaappauksesta, vaan esitystaiteen vallattomuudesta. Tässä yhteydessä vapaalla kentällä tarkoitetaan niitä esitystaiteen ammattilaisia, jotka eivät ole valtionosuusjärjestelmässä mukana. Se tarkoittaa enemmän epävarmuutta ja vähemmän varallisuutta, mutta se tarkoittaa myös rohkeutta ja vapautta. Vapaa kenttä on usein se paikka, jossa uudet liikkeet ja trendit syntyvät.

LainSuojattomat -festivaali tuo tarjolle erilaisia taiteilijoita, ryhmiä ja teoksia, joista osa on jopa pääsymaksuttomia. Myös tapahtumatilat vaihtelevat. Monipuolisuus heijastaa vapaan kentän ydintä: ilmaisutavat ja taiteelliset näkemykset kohtaavat ja rikastuttavat toisiaan. Se on loistava tilaisuus nähdä ja kokea. Voit valita itseäsi erityisesti puhuttelevat esitykset, tai yllättää itsesi kokemasta jotain uutta.

Rohkaisen kokeilemaan kaikenlaisia taidemuotoja. Myös sellaisia, jotka kuulostavat oudoilta, vaikeilta tai ärsyttäviltä. Se, että taide kuuluu kaikille, tarkoittaa myös sitä, että taidetta saa kokea itselleen sopivalla tavalla. Ei ole pakko tehdä etukäteen läksyjä teoksesta, jotta sitä ymmärtäisi oikein. Ei ole pakko valita pitääkö esityksestä vai ei. Voi tunnustella oman tavan kokea ja halutessaan haastaa itseään. Saa tylsistyä, saa äimistyä, saa riemastua.

“Juuri tällaiset tapahtumat, kuten Lainsuojattomat-festivaali, tuovat taiteen lähemmäksi ihmisiä, määrittävät uudelleen kulttuurimaiseman ja näyttävät tien tulevaisuuteen.“

Onnittelut myös Iisalmelle. Juuri tällaiset tapahtumat, kuten Lainsuojattomat-festivaali, tuovat taiteen lähemmäksi ihmisiä, määrittävät uudelleen kulttuurimaiseman ja näyttävät tien tulevaisuuteen. 

LainSuojattomat elävöittää kaupunkia, tuo mukanaan ekstraa paitsi paikalliseen kulttuuriin, myös talouteen. Se houkuttelee vierailijoita, lisää vetovoimaa ja luo elinvoimaa paikallisille yrityksille. Se kohtauttaa meitä erilaisia ihmisiä toisiimme ja ruokkii uteliaisuutta, eli elämännälkää. Se näyttää kuinka taide on voimakas väline yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yhteisöllisyyden edistämisessä.

Nähdään ensi kesänä.

Anu Karanto

Kehittämispäällikkö

Teatterikeskus ry



Edellinen
Edellinen

Leikkauksista on pelkkää haittaa

Seuraava
Seuraava

Vapaa kenttä säilyi kustannustehokkaana vuonna 2022