Leikkauksista on pelkkää haittaa

Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2024 esitetään 5 % leikkausta Taiteen edistämiskeskuksen jakamiin avustuksiin. Teatterikeskuksen edustamalle sirkuksen, tanssin ja teatterin rahoituslain ulkopuoliselle kentälle, eli esittävän taiteen vapaalle kentälle, nämä leikkaukset olisivat tämänhetkisessä tilanteessa erittäin haitalliset.

Monet vapaan kentän yhteisöistä ovat jo nyt taloudellisissa vaikeuksissa koko alaa koskevien kustannustason nousun ja koronarajoitusten jälkeisen kävijämäärien hitaan toipumisen vuoksi. Tuoreina esimerkkeinä helsinkiläinen Teatteri Avoimet Ovet ja jyväskyläläinen Teatterikone, jotka tarvitsevat molemmat yleisön tukea loppuvuoden toimintaansa.

Leikkaukset vaarantavat vapaan kentän tuomat monipuoliset hyödyt niin kulttuurielämälle kuin kuluttajille. Vapaan kentän yhteisöt luovat uusia innovaatioita, ennennäkemätöntä taidetta, tekevät tehokkaasti kulttuurivientiä esittävän taiteen alalla ja tarjoavat esityksiä monipuolisesti erilaisille yleisöille ympäri Suomen. Voi perustellusti sanoa, että vapaa kenttä usein usein se paikka, jossa uudet trendit syntyvät.

Leikkaukset harkinnanvaraisiin avustuksiin vähentäisivät alan keskimääräistä kustannustehokkuutta, minkä olemme tilastoista osoittaneet. Mikäli vapaan kentän toiminta supistuu, tilalle jää toimintamuotoja, jotka ovat kalliimpia niin valtiolle, kunnille kuin kuluttajillekin. Myös yhteisöjen tasolla on todennäköistä, että leikatut avustukset näkyvät ensimmäisinä toiminnan laajuudessa, koska tilakustannukset vain nousevat.

Harkinnanvaraisiin avustuksiin ja pienempiin yhteisöihin kohdistuvat leikkaukset heikentävät myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta esittävän taiteen alalla, johtuen tilastoissakin näkyvästä alan sisäisestä vertikaalisesta segregaatiosta.

 

On syytä myös huomioida, että leikkaukset vapaaseen taiteeseen tuskin tuovat merkittäviä säästöjä, kun otetaan huomioon, että monien alan ammattilaisten toimeentulo on niukkaa ja heiltä leikkaaminen johtaa suoraan sosiaaliturvamenojen nousuun —mahdollisesti jopa suuremmalla summalla kuin avustusten leikkaamisella on säästetty.

 

Lisätietoja:
Mikael Kinanen,
toiminnanjohtaja,
Teatterikeskus ry
mikael.kinanen@teatterikeskus.fi

Edellinen
Edellinen

Tiedätkö mikä on esittävän taiteen vapaa kenttä?

Seuraava
Seuraava

Miksi odotan jo ensi kesää?