Poikkeusajasta kohti ”uutta normaalia”

Kovimpien koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten purkaminen alkaa vähitellen. Millaisena esittävän taiteen toiminta voi jatkua, kun kuljemme kohti uutta aikaa, jossa taudinuhka on vielä päällä, mutta kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia sallitaan taas?

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina 4.5.2020 koronaepidemiaan liittyvien kokoontumisrajoitusten asteittaisesta lieventämisestä 1.6.2020 alkaen, siten että kulttuuritiloja voidaan avata hallitusti ja maksimissaan 50 hengen yleisötilaisuudet sallitaan. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ilmoitti kuitenkin heti hallituksen ilmoitusta seuraavana päivänä, että kesällä sallittaisiin sittenkin 50-500 hengen yleisötilaisuudet. Rajoitusten höllääminen oli kaiketi urheiluväen kiivas toive, mutta pätee samalla kulttuurialaan ja mahdollistaa suurempia tilaisuuksia siis myös kulttuurikentälle 1.6. alkaen. Mainitut rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi ja jos epidemiatilanne niin vaatii, voidaan niitä tarvittaessa kiristää uudestaan. Yli 500 hengen tilaisuudet on edelleen kielletty 31.7.2020 asti.

Varsinaiset viranomaisohjeet yleisötilaisuuksiin tullaan saamaan aluehallintoviranomaisilta. Näissä ohjeissa tulee ilmeisesti olemaan määräyksiä esimerkiksi tarvittavista hygieniatoimenpiteistä ja turvaväleistä. Teatterikeskus on yhdessä Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa koonnut työryhmän pohtimaan yhteisiä esittävän taiteen käytäntöjä ja rajoituksia tuleville kuukausille, kun epidemia jyllää yhä, mutta esitystoimintaa käynnistellään. Tarkoituksena on pohtia yhteisiä käytäntöjä viranomaisohjeiden pohjalta, niitä tarkentaen tai mahdollisesti ehdottaen alan näkökulmasta tarpeellisia muutoksia tai korjauksia ohjeisiin. Tavoitteena on varmistaa kaikkien turvallisuus ja saada toiminta käynnistettyä uudelleen viisaasti ja yhtenäisillä ohjeilla esittävän taiteen ammattikentällä.

Olemme saaneet eurooppalaisen kattojärjestömme Pearle*n kautta hyviä esimerkkejä yhteisistä korona-ajan käytännöistä muista maista ja kollegajärjestöiltämme. Joka puolella Eurooppaa pohditaan sitä tasapainoa, miten varmistetaan yleisön ja esiintyjien turvallisuus, mutta mahdollistetaan elävä esittäminen taloudellisesti kestävällä tavalla. Esimerkkinä näistä muiden maiden käytännöistä on esimerkiksi saksalaisten orkestereiden ohjeet, joissa huomioidaan soittajien työturvallisuus ja yleisön turvaaminen korona-aikana. Ohjeet luettavissa englanniksi täällä >>

Tulemme osallistamaan kenttää myös näiden käytäntöjen pohtimiseen ti 9.6. järjestettävän webinaarin avulla. Tarkempi tapahtumakutsu lähetetään järjestöjen jäsenille lähiviikkoina. Jos teidän yhteisöllänne on herännyt ajatuksia esittämiseen liittyviin rajoituksiin ja ”koronakäytäntöihin” liittyen, voit lähettää huomiosi sähköpostilla kaisa.paavolainen[at]teatterikeskus.fi toukokuun aikana. 

Kaisa Paavolainen, vt. toiminnanjohtaja
Teatterikeskus ry 

Päivitys 20.5.2020:

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat 14.5.2020 ohjeen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yleisötilaisuuksiin liittyen. Aluehallintovirastot viittasivat omassa ohjeessaan 19.5.2020 suoraan tähän OKM:n ja THL:n ohjeeseen. Avien ohjeet ovat tällä hetkellä voimassa 30.6.2020 asti. 
OKM:n ja THL:n ohje yleisötilaisuuksista täällä >> 
AVIen tiedote täällä >>

 

Kuva: Canva

Edellinen
Edellinen

Budjettiesitykset lupaavat vapaan kentän tukiin pientä korotusta – mutta pienempää kuin miltä se ministeriön tiedotteessa näyttää

Seuraava
Seuraava

Teatterikeskuksen lausunto esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta