Rajoitusten jälkeen ei ole aika leikkauksille!

Teksti Rajoitusten jälkeen ei ole aika leikkauksille

Kannanotto 7.2.2022


Viime viikkoina olemme kuulleet useita kulttuurialan kannalta positiivisia uutisia. Vapaan kentän rahoitus siirtyy vihdoin budjettiin, koronarajoituksia puretaan kuluvan kuukauden aikana ja alamme kärsimiä tappioita tullaan korvaamaan.

Tämä on kuitenkin jälleen liian vähän, liian myöhään. Positiivisten uutisten takaa paistaa nimittäin aivan muuta: samalla on sovittu leikkauksista kulttuurin rahoitukseen tilanteessa, jossa rajoitukset ovat kohdistuneet erityisesti turvallisiin kulttuuritapahtumiin.

Edes prosentin leikkauksiin ei nyt ole varaa.

Hallituksen ja eduskunnan päättämät rajoitukset ovat kurittaneet kulttuurialaa miljardiluokassa, teatterialaa arviolta lähes 150 miljoonalla ja rahapelituotoista rahoitettua esittävän taiteen vapaata kenttääkin 10-15 miljoonalla. Tuet eivät millään pysty kattamaan syntynyttä haittaa, koska vahingot ovat iskeneet syvälle rakenteisiin, ammattilaisten hyvinvointiin ja yleisöjen luottamukseen. Tappioiden korvaamisestakin ollaan päättämässä jälleen vasta, kun rajoitukset ovat jo takana.

Rajoitusten tuhoisat vaikutukset eivät myöskään lopu itse rajoitusten loppuessa, vaan syntyneitä haavoja hoidetaan vielä pitkään. Alaa varjostaa vielä pitkään pelko uusista rajoituksista, joihin varautuminen syö resursseja ja vie kunnianhimoisempien tuotantojen vaatimaa rohkeutta. Monivuotisia tuotantoja on vieläkin jäissä ja yleisöt on tavoitettava uudelleen. Lipunmyynnissä tehdään moninkertaista työstä. Niin poukkoilevista rajoituksista johtuva toisten epävarmuus toimeentulosta ja toisten epäinhimillinen työmäärä ovat vaarantaneet tekijöiden työkyvyn.

Näissä olosuhteista julkista tukea tarvitaan enemmän, ei suinkaan vähempää.

Emme tiedä tulevista leikkauksista juuri mitään. Ainoastaan sen, että niitä on tulossa. Vaikka perjantaisten uutistietojen perusteella rahapelituotoista rahoitetun toiminnan rahoituksesta leikataan 1 - 2,5 % vuosina 2024 - 2026, tietoa, miten se jakautuu alojen sisällä, ei ole vielä julkistettu. On tärkeää, että sovun taustalla olevat konkreettiset leikkauslistat julkaistaan mahdollisimman pian kansalaisyhteiskunnan arvioitaviksi! Lokakuun 2021 leikkauslistat osoittivat kouriintuntuvasti, mitä leikkaukset tarkoittavat. Kun lista saatiin julkisesti arvioitavaksi, oli ilmiselvää, ettei se ollut hyväksyttävissä.

Akuuteimmat uhkakuvat liittyvät nyt vuoden 2023 budjettiin, jossa edellisen kehysriihen päätösten perusteella on luvassa katastrofaaliset 5,4 % leikkaukset. Kuten ylläoleva osoittaa, tämä on yksiselitteisesti sietämätöntä, ja olisi nyt kuolinisku monille kulttuurin ekosysteemin elintärkeille toimijoille.

Tilanne ei ole aivan toivoton. Useimmat keskeisistä eduskuntapuolueista (kokoomus, RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät) ilmoittivat vielä ennen vaaleja kannattavansa kulttuurin rahoituksen nostamista prosenttiin valtion menoista. Tämä edellyttäisi kulttuurin rahoituksen kasvattamista nykytasosta neljännekselle leikkausten sijaan.

Nyt on aika lunastaa lupaukset, vai onko ne jo unohdettu?

Lisätietoja:
Mikael Kinanen, toiminnanjohtaja
040 731 3655
etunimi.sukunimi@teatterikeskus.fi

Edellinen
Edellinen

Tuottajan työnkuvassa ja asemassa taideyhteisöissä suurta vaihtelua

Seuraava
Seuraava

Esittävän taiteen alan taloudelliset menetykset jälleen jopa 22 miljoonaa euroa, alan freelancerit menettävät tuloja 17 miljoonaa euroa