Vapaa kenttä säilyi kustannustehokkaana vuonna 2022

Sirkuksen, tanssin ja teatterin vapaa kenttä säilyi vuonna 2022 kustannustehokkaana. Kentän rivakasta palautumisesta huolimatta koronarajoitusten jäljet näkyvät edelleen toiminnan tuloksissa.

Teatterikeskuksella on analysoitu syksyn aikana edustamansa esittävän taiteen vapaan kentän tilannetta tuoreen esittävän taiteen tilastokirjan valossa.

Esittävän taiteen vapaa kenttä tarjoaa kustannustehokkaasti laadukkaita kulttuurikokemuksia laajoille ja monipuolisille yleisöille. Tilastoissa näkyy huonommin vapaan kentän tutkimuksellisen, uutta ilmaisua luovan ja kulttuurihyvinvoinnin parissa tehdyn toiminnan hyöty koko kulttuurialalle ja yhteiskunnalle.

Vapaan kentän yhteisöt saivat julkista tukea katsojaa kohden 24,3 euroa, mikä on vain neljäsosa (26,5 %) rahoituslakien kautta rahoitettujen laitosten saamasta julkisesta tuesta katsojaa kohden. Mikäli perinteisten katsojien lisäksi huomioidaan myös yleisötyön ja muun toiminnan osallistujamäärät, ero kasvaa entisestään.

On tärkeä huomata, että myös esitysten liput ovat vapaalla kentällä säännönmukaisesti halvempia kuin suuremmissa laitoksissa — pienemmästä julkisesta tuesta huolimatta

 

Sirkuksen, tanssin ja teatterin rahoituslakien ulkopuolinen, l. vapaa, kenttä tavoitti vuonna 2022 yhteensä 634 323 katsojaa, mikä on edelleen 15,46 % vähemmän kuin ennen koronarajoituksia. Rajoituksista palautuminen jatkui kuitenkin nopeana: vuonna 2022 katsojia oli 84,41 % enemmän kuin vuonna 2021.

Yleisömäärät eivät ole kuitenkaan vielä palautuneet rajoituksia edeltävälle tasolle, mille on kuitenkin löydettävissä useita selittäviä tekijöitä, kuten vuodelle 2022 jatkuneet rajoitukset, rajoituksia seuranneet muutokset yleisöjen käyttäytymisessä ja poikkeusvuosien kuormituksesta toipuminen.

 

Valtion rahoituksen merkitys esittävän taiteen alueelliselle saavutettavuudelle on elintärkeä. Vapaan kentän yhteisöjen julkisesta tuesta 64,51 % tuli valtiolta. Valtion rahoituksesta 64,8 % meni helsinkiläisille yhteisöille, 2,6 % muualle Uudellemaalle ja 32,6 % muualle Suomeen. Kuntien avustuksista jopa 82,7 % keskittyi helsinkiläisille yhteisöille. Juuri valtion rahoitus vapaalle kentälle mahdollistaa monipuolisen ja tehokkaan toiminnan koko Suomessa.

 

Kuitenkin valtion talousarvioehdotuksissa ollaan leikkaamassa juuri taiteen vapaalta kentältä, eli niistä pikkuriikkisistä määrärahoista, jotka ovat alan sisälläkin kaikkein parhaassa käytössä. Lisäksi hallitusohjelmassa sovitut ja vielä neuvoteltavat leikkaukset OKM:n alaisiin avustuksiin kohdistuisivat kulttuurialalla juuri vapaan kentän toimintaan —ei instituutioiden seiniin.

Lisätietoja:
Mikael Kinanen,
toiminnanjohtaja

etunimi.sukunimi@teatterikeskus.fi
040 731 3655

Edellinen
Edellinen

Miksi odotan jo ensi kesää?

Seuraava
Seuraava

LIVE 2 -hankkeen esitykset lukuvuodelle 2023–2024 on valittu