Vapaaseen kenttään kohdistuvat leikkaukset vaarantavat esittävän taiteen tulevaisuuden Suomessa

Esittävän taiteen vapaata kenttää uhkaavat jopa 34 % leikkaukset vuodelle 2025, jotka kaataisivat jopa 55 % kentän työnantajista, jättäisivät 1 080 ammattilaista ilman työmahdollisuuksia ja veisivät taidekokemuksen jopa 300 000 katsojalta.

Suomen esittävien taiteiden vapaa, rahoituslain ulkopuolinen, kenttä on vakavan uhan alla valtiovarainministeriön vuodelle 2025 ehdottamien leikkausten vuoksi. Mikäli leikkaukset toteutetaan aiempien vuosien ja jakosuhteiden mukaisesti, sirkuksen, tanssin ja teatterin vapaan kentän avustukset pienenisivät yhteensä 34 prosentilla, eli 3,96 miljoonalla eurolla, vuonna 2025. Talousarvioehdotuksen momentilta 29.80.50 odotettujen 16 % leikkausten lisäksi esittävien taiteiden vapaan kentän kehittämisavustuksiin kohdistuisi 3 milj. € leikkaus momentilta 29.80.31.

 

Nämä leikkaukset uhkaavat kaataa jopa 55 % sirkuksen, tanssin ja teatterin vapaan kentän ammattimaisista työnantajista. Tämä merkitsisi yli 1 000 kulttuurialan ammattilaisen työmahdollisuuksien menetystä ja 300 000 katsojan tai muun osallistujan jäämistä ilman taidekokemusta. Vaikutukset ovat laajat ja kohdistuvat yhtä suureen joukkoon ammattilaisia ja yleisöjä kuin valtionosuuslaitoksiin kohdistuvat euromääräisesti suuremmat leikkaukset.

 

Vapaan kentän rahoitus on jo nykyisellään noin 40 prosenttia (4,2 milj. €) alle tason, jolla sen toiminta voitaisiin toteuttaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla. Leikkausten toteutuessa nämä erot kasvavat entisestään, mikä vaarantaa koko esittävän taiteen ekosysteemin toiminnan.

 

Vapaan kentän rahoituksesta ei ole enää mistä leikata vuoden 2024 4 % leikkausten jälkeen.

 

Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry haluaa tuoda esiin kulttuuriin ja esittävään taiteeseen kohdistuvien leikkausten vakavat vaikutukset tulevalle vuodelle. Leikkaukset harkinnanvaraisiin avustuksiin ovat suhteettoman tuhoisia niillä saataviin säästöihin nähden. Ne vähentävät työllisyyttä, taloudellista toimeliaisuutta sekä kulttuurin tarjontaa ja monimuotoisuutta, ilman merkittävää säästöä valtiontalouteen, ainakaan tarkasteltaessa sirkuksen, tanssin ja teatterin vapaan kentän osalta.

 

Vapaan kentän merkitys esittävän taiteen kentällä on huomattava. Se tuottaa kustannustehokkaasti korkealaatuista taidetta ja taide-elämyksiä ympäri Suomen ja tavoittaa monia erityisryhmiä, joita laitosteatterit ja kansalliset taidelaitokset eivät pysty tavoittamaan ilman vapaata kenttää. Leikkaukset osuisivat jäseniltämme kerätyn tiedon perusteella kentän rakenteiden vuoksi erityisen ankarasti työnantajiin, jotka palvelevat yleisöjä suurimpien kaupunkien ulkopuolella tai tarjoavat esityksiä erityisryhmille, kuten lapsille, ikääntyneille tai viittomakielisille katsojille. Vaikutukset alan freelancerien työllisyyteen olisivat mittavat, mutta vaikutukset kohdistuisivat sopimussuhteiden ja yhteistyön vuoksi laajasti myös muihin toimijoihin, myös muilla toimialoilla.

Esittävän taiteen kenttä on ekosysteemi, jossa vapaan kentän, valtionosuusteatterien ja kansallisten taidelaitosten toiminta on monin paikoin yhteenkietoutunutta ja keskinäisriippuvaista. Kohtuuttoman suurilla leikkauksilla vapaaseen kenttään on kokoaan suuremmat vaikutukset koko tähän ekosysteemiin: ne yksipuolistavat myös suurempien teatterien tarjontaa, vähentävät nuorten ja vastavalmistuneiden mahdollisuuksia meritoitua vapaalla kentällä ja lopettavat uusien tulevaisuudessa isoilla lavoilla hyödynnettävien innovaatioiden syntymisen vapaalla kentällä. 

Vapaa kenttä on esittävän taiteen kansainvälisen viennin ja innovaatioiden ajuri, jonka kehitystyötä hyödynnetään myöhemmin laajemmin myös nmuilla yhteiskunnan alueilla, kuten työelämän kehittämisessä.

 

Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry vetoaa päättäjiin kulttuurielämän turvaamiseksi ja vaatii, että esittävän taiteen vapaan kentän rahoitus säilytetään kestävällä tasolla, jotta suomalainen taide ja kulttuuri voivat edelleen kukoistaa ja tarjota elämyksiä kaikille kansalaisille.

Esittävä taiteen vapaalla kentällä tarkoitetaan rahoituslakien ulkopuolella toimivaa esitystaiteen, musiikkiteatterin, lastenteatterin, nukketeatterin, sirkuksen, tanssin, perinteisen teatterin ja soveltavan taiteen kenttää. Tällä vapaalla kentällä toimii harkinnanvaraisten avustusten varassa 107 ammattimaisesti toimivaa yhteisöä ja 3 500 kulttuurialan ammattilaista ympäri maata Hangosta Kittilään. Vapaan kentän yhteisöt tavoittavat yleisöä vuosittain n. 900 000 katsojaa ja muuta osallistujaa.

 

Lisätietoja:
Mikael Kinanen,
toiminnanjohtaja,
Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry (ent. Teatterikeskus ry) 

mikael.kinanen@teatterikeskus.fi
p./WhatsApp +358 40 731 3655

Edellinen
Edellinen

Teatterijoukko 2/2024 on julkaistu!

Seuraava
Seuraava

Kulttuurin leikkaukset eivät säästä