Kulttuurin leikkaukset eivät säästä

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2025 talousarvioksi on vakava uhka suomalaiselle kulttuurille. Taiteen ja kulttuurin määrärahoihin ehdotetut 40 milj. €, eli 7 %, leikkaukset kohdistuisivat erityisesti rahoituslain ulkopuolisen, vapaan taidekentän avustuksiin, joissa rahoituksen puute tuntuu eniten, sekä esittävien taiteiden ja museoiden valtionosuuksiin. Tämä ei ole säästöä, vaan kulttuurimme elinvoimaisuuden vaarantamista.

On lisäksi lyhytnäköistä kohdistaa leikkaukset juuri sinne, missä rahoituksen puute tuntuu kaikkein eniten. Käytettävissä olevan tiedon perusteella ehdotettujen leikkausten toteutuessa jo pelkästään edustamamme esittävän taiteen vapaa kenttä menettäisi n. 55 % vakiintuneista työnantajistaan, kentällä työskentelevistä yli 1 000 ammattilaista menettäisi työmahdollisuutensa ja kolmesataatuhatta katsojaa jäisi vaille taidekokemusta yksin vapaan kentän leikkausten seurauksena. Leikkaukset veisivät mukanaan innovaatioita ja kulttuurisia kokemuksia, jotka rikastuttavat yhteiskuntaamme ja luovat pohjan esittävän taiteen kansainväliselle viennille.

Vaikutukset muihin taiteenaloihin olisivat yhtä merkittävät, ja leikkaukset vaarantaisivat myös useiden valtionosuuslaitosten toiminnan, joiden kanssa tehtävä yhteistyö on elintärkeää vapaan kentän innovaatioiden hyödyntämiselle. Esittävän taiteen vapaa kenttä joutuisi kärsijäksi useammista leikkauksista samalla kertaa.

Esittävän taiteen vapaa kenttä on kulttuurikentän innovatiivinen moottori, joka tuottaa uutta ja raikasta sisältöä ja tavoittaa monipuolisia yleisöjä. Leikkausten on oltava tasapuolisia ja kohdennettava niin, että kulttuurin monimuotoisuus säilyy.

On aika kohdistaa leikkaukset uusiksi, eli tehdä kestäviä päätöksiä, jotka turvaavat kulttuurin tulevaisuuden ja sen saavutettavuuden kaikille.

Korjattu virheellinen tieto 23.8.2024: “Käytettävissä olevan tiedon perusteella ehdotettujen leikkausten toteutuessa jo pelkästään edustamamme esittävän taiteen vapaa kenttä menettäisi n. 40 % vakiintuneista työnantajistaan, kentällä työskentelevistä n. 800 ammattilaista menettäisi työmahdollisuutensa ja yli satatuhatta katsojaa jäisi vaille taidekokemusta yksin vapaan kentän leikkausten seurauksena.”

Kun huomioidaan myös vapaaseen kenttään kohdistuvat leikkaukset momentilta 29.80.31., vapaan kentän työnantajista kaatuisi 55 %, ammattilaisista yli 1 000 menettäisi työmahdollisuutensa ja kolmesataatuhatta katsojaa jäisi vaille taidekokemusta.

Lisätietoja:
Mikael Kinanen,
Toiminnanjohtaja,
Esittävän taiteen vapaat yhteisöt ry

(+358) 40 731 3655
mikael.kinanen@teatterikeskus.fi

Edellinen
Edellinen

Vapaaseen kenttään kohdistuvat leikkaukset vaarantavat esittävän taiteen tulevaisuuden Suomessa

Seuraava
Seuraava

Esittävän taiteen utopiat